Beltéri díszléc, stukkó felszerelése

Beltéri díszlécek felszerelése

Beépítéshez szükséges szerszámok:

  • - mérőszalag, ceruza
  • - csapózsinór
  • - gérvágó láda, lécek 90 és 45 fokos szögeinek vágásához
  • - fűrész, aprófogú, bármelyik barkács fűrész megfelel
  • - tapéta vágó szike
  • - ragasztó kinyomó pisztoly és ragasztó

Díszléc helyének kijelölése: Jelöljük be a helyiség sarkaiban az oldalfalon a kiválasztott díszléc helyét. Holkerléc esetében a mennyezettől mérjük le a díszléc méretét, oldalfalra kerülő díszléc esetén határozzuk meg a léc magasságát, hogy hová kerüljön pontosan a falon. A sarkokban megjelölt pontokat a csapózsinórral kössük össze, majd a zsinórt megfeszítve, azt a falhoz csapva a benne lévő por segítségével jelöljük meg a díszléc vonalának helyét.

Díszlécek méretre vágása, sarkok kialakítása: A szerelés folyamán, amikor egész szál léc számára már nem elegendő a hely, akkor kerülünk szembe a vágás problémájával. Mérjük meg az adott szakaszt, és számoljunk le belőle 2-3 mm-t, hogy a díszléc könnyedén beférjen a helyére. Léc végének egyenes vágása esetén fektessük a díszlécet a gérvágó ládába, jelöljük rá a kívánt méretet, majd szorítsuk a láda valamelyik függőleges oldalához, így biztosítani tudjuk a pontos, merőleges vágást. Kétféle sarok kialakításával lehet dolgunk a szerelés során, valamint ha karnistakarást szeretnénk kialakítani.

Belső sarok kialakítása: ezek a sarkok általában 90 fokosak, de lehetnek ettől eltérőek is, ilyenek a karnistakarásnál a fal felé eső sarkok is. Ebben az esetben díszlécünket helyezzük a gérvágó ládába úgy, hogy a mennyezet felé eső része kerüljön alulra, tehát fordítsuk fejtetőre, a díszléc oldalfalra kerülő részét szorítsuk a láda függőleges oldalához és a 45 fok jelölésű átlóban vágjuk el a fűrésszel. Ezzel a sarok egyik fele el is készült. A sarok másik felének kialakításához a ládába helyezés után vágjuk el a másik 45 fokot jelző átlónál a díszlécet. Ha a két vágott élt összepasszítjuk, az pontosan a fal sarkába fog illeszkedni.

Külső sarkok kialakítása: ilyenek a falsarkoknál, éleknél, karnistakarásnál, szögletes oszlopoknál fordulnak elő. A teendőnk ugyan az mint az előző esetben, a belső sarkok kialakításánál, csak a díszléc másik felére lesz szükségünk. Ezért érdemes a sarkok vágásakor a maradék, leeső részt félretenni, mert megspórolhatunk vele egy vágást, hiszen egy vágással egyszerre kapunk egy külső és egy belső sarok egyik illetve másik felét. Nem 90 fokos sarok esetén a sarkok szögének megfelezésével tudjuk a toldást megfelelően elkészíteni.

Díszlécek ragasztása: Nyomjuk a ragasztót a kinyomó pisztoly segítségével a díszléc széleire, valamint a végekre a pontos illeszkedéshez. Holkerléc esetében a falhoz és a mennyezethez csatlakozó szélekre, karnistakarásnál csak a mennyezettel érintkező felületre vigyük fel a ragasztót. Helyezzük a lécet a kijelölt vonalra, majd erőteljesen nyomjuk rá a felületre. Esetleg ha szükséges igazítsuk meg, hogy pontosan az adott helyre kerüljön. Görbe, egyenetlen fal esetében ne nyomjuk rá a lécet, mert ez esetben felveszi a fal görbeségét, inkább hagyjuk hogy elálljon tőle, így a léc egyenes marad. Nem baj, ha lyukak, rések maradnak a fal és a léc között, a tömítéssel és fugázással ezek a rések eltüntethetők.

Díszlécek fugázása: A kialakult réseket a falnál, mennyezetnél, töltsük ki ragasztóval, majd vizes ujjal húzzuk el simára a felületét. A felesleges ragasztót a falról, valamint az ujjunkról nedves szivaccsal vagy ruhával távolítsuk el a munka végzése során folyamatosan, a friss ragasztót könnyebben távolítjuk el, mint ami már megszáradt, megkötött.

Festés: A ragasztó száradása után ellenőrizzük a festendő felületet, hogy megfelelő-e, amennyiben szükséges további fugázással, csiszolással, javítsuk ki megfelelőre. Először a díszlécet fessük le a kívánt színre bármely beltéri vízzel hígítható festékkel, majd következhet a falfelületek festése. Végül a festék száradása után, ha a falfesték helyenként ráfolyt a díszlécre, javítsuk ki vékony ecsettel a díszléc festését.

El is készültünk, reméljük elégedett lett a végeredménnyel, és sikerült szebbé varázsolnia otthonát!

 

DEKOSTAR díszléc - diszlecwebaruhaz.hu

Beltéri és kültéri polisztirol díszléc webáruház!